Kosmeettisten valmisteiden pakkausmerkinnät

//Kosmeettisten valmisteiden pakkausmerkinnät

Kosmeettisten valmisteiden pakkausmerkinnät

Saamme nauttia vielä lämpimistä kesäpäivistä, mutta on aika suunnata katseet vähitellen kohti syksyä ja arkea – toivottavasti kesä on ollut itse jokaiselle mukava ja rentouttava, jokaiselle omalla tavallaan!

Tämän artikkelin aiheena ovat kosmeettisten valmisteiden pakkausmerkinnät – koen aiheen erittäin tärkeäksi ja pinnalla olevaksi. Toivon tämän artikkelin olevan hyödyllinen kosmeettisten valmisteiden parissa työskenteleville yrityksille ja/tai henkilöille. Kuluttajien kannattaa myös vilkaista tämä.

 1. Ovatko pakkausmerkinnät pakolliset ja mikä asetus/laki määrää ne?
 2. Mitä varten pakkausmerkinnät on oltava?
 3. Kuka vastaa pakkausmerkinnöistä?
 4. Mitä ovat pakolliset pakkausmerkinnät ja millä kielellä ne tulee esittää?
 1. Kyllä, kosmeettisten valmisteiden pakkausmerkinnät ovat pakolliset ja sen vaatii EU:n kosmetiikka-asetus (EY) N:o 1223/2009. EU:n kosmetiikka-asetus määrää kosmeettisten valmisteiden pakollisista pakkausmerkinnöistä ja nämä kohdat ovat lueteltu artiklassa 19 (Merkinnät). Asetus velvoittaa kaikkia jäsenvaltioita toimimaan, poikkeuksia ei ole. Laki kosmeettisista valmisteista (492/2013) määrittelee valmisteiden pakkausmerkintöjen kielivaatimukset, eli sen millä kielellä/kielillä tiedot tulee esittää. Suomessa myytävien tuotteiden osalta laki määrää, mitkä tiedot ovat esitettävä suomeksi ja ruotsiksi.
 1. Oikeat ja riittävät pakkausmerkinnät antavat loppukäyttäjälle (kuluttaja/ammattilainen) tietoa valmisteesta, sen ominaisuuksista, oikeasta käyttötavasta sekä opastaa tuotteen turvalliseen käyttöön. Pakkausmerkinnät myös helpottavat tuotteiden vertailua ostotilanteessa.
 1. EU-alueella jokaisella kosmeettisella valmisteella on oltava vastuuhenkilö ja yleensä vastuuhenkilö on yritys joka valmistaa tai valmistuttaa tuotetta. Mikäli tuote tuodaan markkinoille EU-alueen ulkopuolelta, on EU-maahantuoja tuotteen vastuuhenkilö. Vastuuhenkilö vastaa, että pakkausmerkinnät ovat kunnossa. Tuotteen jakelijan (myy suoraan tuotetta loppukäyttäjälle eli kuluttajille tai ammattikäyttöön) tulee tarkistaa, että pakkausmerkinnät ovat olemassa.
 1. Seuraavassa on lueteltu pakolliset pakkausmerkinnät sekä kohdat, jotka tulevat olla suomeksi ja ruotsiksi. Merkinnät tulevat olla pääsääntöisesti sekä valmisteiden käyttöpakkauksissa, että ulkopäällyksissä. Huom! Lisäksi ovat omat merkintävaatimukset mm. aurinkosuojatuotteille, sekä aerosoleille – niitä ei käsitellä tässä.

        

        PAKKAUSMERKINTÄ JA KIELIVAATIMUS                                                                                               

 1. VASTUUHENKILÖN NIMI JA OSOITE – Jos tuotteessa on monta osoitetta, korostetaan se, missä tuotteen tuotetiedot ovat saatavilla
 2. ALKUPERÄMAA – tieto tulee olla esillä, jos tuote on tuotu EU:n ulkopuolelta
 3. KÄYTTÖTARKOITUS – merkittävä suomeksi ja ruotsiksi
 4. VÄHIMMÄISSÄILYVYYSAIKA: ”Parasta käytettynä ennen” -merkintä TAI tiimalasi ja päivämäärä mihin asti tuote säilyy. Merkittävä suomeksi ja ruotsiksi. Ei tarvitse kääntää, jos käytetään tiimalasi -symbolia. Vähimmäissäilyvyysaika -merkintää käytetään tuotteissa, jotka säilyvät enintään 30 kk.
 5. SÄILYVYYS AVAAMISEN JÄLKEEN: Avatun purkin kuva ja kuukausien määrä (6 M, 12 M, 18 M, 24 M), jonka tuote säilyy avaamisen jälkeen. Säilyvyys avaamisen jälkeen -merkintää käytetään tuotteissa, jotka säilyvät yli 30 kk.
 6. MAHDOLLISET KÄYTTÖOHJEET JA VAROITUSMERKINNÄT – merkittävä suomeksi ja ruotsiksi
 7. ERÄNUMERO
 8. AINESOSALUETTELO – Mikäli aineosaluettelo ei mahdu käyttöpakkaukseen, sen löytymiseen muualta viitataan käsi-kirja -symbolilla. Luettelon edellä on oltava termi ”ingredients” ja ainesosat luetellaan kansainvälisiä INCI-nimiä käyttäen.
 9. NIMELLISSISÄLTÖ – merkitään grammoina tai millilitroina suomeksi ja ruotsiksi

 

Artikkelissa käytetyt lähteet:

EU:n kosmetiikka-asetus (EY) N:o 1223/2009: http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2009:342:0059:0209:fi:PDF

Laki kosmeettisista valmisteista: http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2013/20130492

Mukavaa loppukesää ja alkavaa syksyä! Otathan rohkeasti yhteyttä, mikäli yrityksenne tarvitsee apua pakkausmerkintöjen kanssa.

-Johanna

 

 

 

 

 

By | 2017-07-27T17:37:22+00:00 heinäkuu 27th, 2017|Yleinen|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment