Mitä tarkoittaa CPNP ja mikä se on?

///Mitä tarkoittaa CPNP ja mikä se on?

Mitä tarkoittaa CPNP ja mikä se on?

Lyhennelmä CPNP tulee sanoista COSMETIC PRODUCTS NOTIFICATION PORTAL. CPNP on Euroopan komission ylläpitämä kosmetiikkatietokanta, jonne kosmetiikan vastuuhenkilö tekee sähköisen ilmoituksen yksitellen Euroopan Unionin markkinoille saattamistaan kosmeettisista valmisteista. Sähköinen ilmoitus tulee tehdä ennen tuotteen markkinoille saattamista.

Kosmetiikan jakelijan tulee tehdä sähköinen ilmoitus tietokantaan, mikäli se asettaa jäsenvaltiossa saataville kosmeettisen valmisteen, joka on jo saatettu markkinoille toisessa jäsenvaltiossa ja kääntää omasta aloitteestaan minkä hyvänsä asianomaisen valmisteen merkinnän osan kansallista lainsäädäntöä noudattaakseen.

Portaalin käyttö on tullut pakolliseksi EU:n kosmetiikka-asetus (1223/2009/EY) myötä 11.7.2013 lähtien. Kosmetiikkatietokantaan sähköiset ilmoitukset tehdään siis joko vastuuhenkilön roolissa tai jakelijan roolissa – yrityksen tulee varmistaa oikea rooli jokaisen tuotteen kohdalla. Portaaliin ilmoitetaan sekä yksiosaiset (esim. huulipuna, luomiväri ja kasvovoide), että moniosaiset valmisteet (esim. hiusväri- ja permanenttiainepakkaukset, jossa monta osaa.  Kosmeettisten valmisteiden tiedot välittyvät toimivaltaisille viranomaisille sekä jäsenvaltioiden myrkytystietokeskuksille tai vastaaville laitoksille (lääkärinhoitoa varten).

CPNP -portaalin etusivun näkymä

Kuva: CPNP -portaalin etusivun näkymä

Termien avausta:

“Kosmeettinen valmiste”: tarkoitetaan ainetta tai seosta, joka on tarkoitettu olemaan kosketuksissa ihmiskehon ulkoisten osien kanssa (iho, hiukset ja ihokarvat, kynnet, huulet ja ulkoiset sukupuolielimet) tai hampaiden ja suuontelon limakalvojen kanssa, tarkoituksena yksinomaan tai pääasiassa näiden osien puhdistaminen, tuoksun muuttaminen, niiden ulkonäön muuttaminen, niiden suojaaminen tai pitäminen hyvässä kunnossa tai hajujen poistaminen.

“Markkinoille saattaminen”: tarkoitetaan kosmeettisen valmisteen asettamista saataville yhteisön (EU:n) markkinoille ensimmäistä kertaa. Huom! Kosmeettisella valmisteella on oltava yhteisössä (EU:ssa) vastuuhenkilö – vain tällaisiä tuotteita saa olla markkinoilla. Mikäli kaipaat selvennystä käsitteeseen vastuuhenkilö – käy lukemassa edellinen artikkeli, jossa käsittelen aihetta.

Asettaa saataville markkinoilla”: tarkoitetaan kosmeettisen valmisteen toimittamista yhteisön markkinoille liiketoiminnan yhteydessä jakelua, kulutusta tai käyttöä varten.

Esimerkki 1. käytännössä: Yritys X valmistaa kosmeettisia valmisteita Ranskassa ja on näin ollen yhteisössä vastuuhenkilö ja vastaa tuotteen ilmoittamisesta CPNP -portaaliin vastuuhenkilön vastuiden mukaisesti ja lisäksi yritys vastaa, että tuote täyttää kokonaisuudessaan lainsäädännön vaatimukset. Yritykset Y ja I asettavat saataville yritys X:n kosmeettisia valmisteita Suomessa sekä Saksassa. Yritykset Y ja I tekevät CPNP -portaaliin jakeluilmoitukset, koska he kääntävät omasta aloitteestaan valmisteen merkintöjä noudattaakseen kansallista lainsäädäntöä. Suomessa jakelijana toimiva yritys noudattaa Kansallisen lain kosmeettisista valmisteista (492/2013) kielivaatimuksia.

Esimerkki 2. käytännössä: Yritys A haluaa saattaa yhteisön markkinoille kosmeettisia valmisteita, jota ei vielä myydä EU:n alueella. Tuotteet valmistetaan USA:ssa. Yritys A toimii yhteisössä vastuuhenkilönä, tekee CPNP -ilmoituksen tässä roolissa ja vastaa kaikista muista vastuuhenkilön velvotteista. Yritykset E ja F asettavat  tuotteet saataville jäsenvaltioissa ja tekevät näin ollen tuotteista CPNP -portaaliin jakeluilmoitukset, koska he kääntävät omasta aloitteestaan valmisteen merkintöjä  noudattaakseen kansallista lainsäädäntöä.

Mikäli tarvitset yrityksesi tuotteille CPNP -ilmoitusten tekijää, otathan yhteyttä!

Kevätterveisin

Johanna

By | 2018-03-01T11:16:35+00:00 helmikuu 16th, 2017|CPNP|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment